Poljoprivrenici strahuju od ulaska u EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. јун 2011.
BEOGRAD, 15. juna 2011. (Beta) - Više od 40 odsto poljoprivrednika Srbije smatra da će domaća poljoprivreda biti ugrožena približavanjem zemlje Evropskoj uniji, pokazalo je istraživanje produkcijske kuće Atlas medija grupa koje je predstavljeno u sredu.

Direktorka Atlas medija grupe Svetlana Petković rekla je na predstavljenju istraživanja, u kome je učestvovalo 200 farmera iz 10 opština zapadne Srbije, da ipak skoro 60 procenata ispitanih smatra da će evrointegracije podstaći razvoj sela i poljoprivrede.

"Istraživanje je pokazalo da srpski poljoprivrednici imaju polovična znanja o evropskoj poljoprivrednoj praksi", kazala je ona i navela da se o problemima vezanim za poljoprivredu, ali i za to šta agraru donosi integrisanje u EU, farmeri najviše informišu preko televizije - njih skoro 40 procenata.

Prema tom istraživanju koje je nazvano "Srpsko selo u EU - EU u srpskom selu", samo više od pet odsto anketiranih u potpunosti je upoznato je sa politikom EU u oblasti poljoprivrede, razvoja sela i bezbednosti hrane, dok je sa tim oblastima delimično upoznato 80 odsto poljoprivrednika.


Извор[уреди]