Пређи на садржај

Poljoprivrednici traže sastanak s Dačićem

Извор: Викиновости


12. januar 2013.
Novi Sad/ Srbija (Beta) - Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Paor“ iz Crepaje Miroslav Grubanov zatražio je u subotu sastanak sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem povodom najave da će kompanija šeika Ujedinjenih arapskih emirata kupiti nekoliko poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini.

Vojvođanski rit
Слика: Laslovarga.

„Paori traže hitan sastanak sa Dačićem zbog prodaje zemlje arapskom šeiku“, rekao je Grubanov agenciji Beta.

Vojvođanski rit u blizini Dunava
Слика: Laslovarga.

Grubanov je rekao da je ogorčen zbog takve odluke, jer time šeik u posed dobija i oko 16.500 hektara najkvalitetnijeg državnog zemljišta, po ceni od 250 evra po hektaru.

Novosadski Dnevnik u subotu je objavio da će šeik i njegova kompanija „Al Dahra“ postati većinski vlasnik vojvođanskih preduzeća „Jadran“, „Mladi borac“, „7. juli“, „Omoljica“, „Dolovo“, „Vojvodina“ u Starčevu, kao i preduzeća „Dragan Marković“ u Obrenovcu.

Kako navodi list, Srbija prodaje zemlju tih kombinata, koja se vodi kao društveno vlasništvo, što je „samo po sebi diskutabilna imovinska kategorija“.

Ta preduzeća imaju u proseku po 500 hektara zemlje, koju Srbija šeiku planira da proda po 10.000 evra, a pripada im i 16.500 hektara državnog zemljišta.

Izvor[уреди]