Poljoprivrednici postavili nove zahteve Vladi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. јун 2011.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Poljoprivrednici koji od ponedeljka blokiraju puteve u Srbiji, dostavili su u petak nove zahteve premijeru Mirku Cvetkoviću kojima traže da im se omogući da zahteve za subvencije šalju od 10. juna i da isplata bude najkasnije mesec dana od predaje zahteva.

Vlada Srbije je odobrila da subvencije za repromaterijal u 2011. godinu budu 14.000 dinara po hektaru za parcele do 100 hektara i najavila da će prijem zahteva početi 15. juna, a isplata trajati osam meseci.

Poljoprivrednici su u pismu Cvetkoviću naveli da obaveze po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja moraju da izmire do momenta podnošenja zahteva za regresiranje repromaterijala.

„Uredba o subvencionisanju repromaterijala mora da bude sprovedena najkasnije do 1.oktobra, kako bi se kvalitetno obavila jesenja setva“, ukazali su poljoprivrednici i predložili da novim vladinim uredbama budu obuhvaćene sve mere definisane Nacionalnom stategijom ruralnog razvoja.

Njihov predlog je i da do 5. juna bude ukinuta uredba vlade o zabrani izvoza pšenice, kao i odluka kojom je ukinut generalni inspektorata i sektor za ruralni razvoj. Zahtev poljoprivrdnika koji još nisu prekinuli blokadu puteva, jeste da, kako su naveli, „učesnici protestne vožnje, kao izraza nezadovoljstva poljoprivrednika ne budu procesuirani, ni prekršajno, ni krivično“.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg