Politika: Većinski paket NIS-a za 400 miliona evra

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуBEOGRAD, 25. januar 2008. (Beta) - Protokolom o kupovini 51 odsto vlasništva NIS-a koji će danas biti potpisan u Moskvi predviđeno je da Vlada Srbije proda "Gaspromnjeftu" većinski paket NIS-a za 400 miliona dolara, dok će u modernizaciju kompanije ruska strana uložiti još oko 500 miliona evra.

To je "nešto malo više od procene privatizacionog savetnika NIS-a", piše u današnjem izdanju "Politika".

Kako saznaje list, taj dokument predviđa i da kompletna modernizacija NIS-a bude završena do 2012. godine.

"Uredba o zabrani uvoza derivata u Srbiju neće važiti duže od 31. decembra 2010. godine što je kraći rok od sada predviđenog", piše list.

Dnevnik dodaje da bi kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51 odsto NIS-a trebalo da bude potpisan s novim vlasnikom najkasnije do 31. decembra ove godine.

Kada je reč o sporazumu ruske vlade i Vlade Srbije koji će takođe danas biti verifikovan u Moskvi, list tvrdi da je predviđeno osnivanje dva nova zajednička preduzeća za gradnju gasovoda i podzemno skladište gasa "Banatski dvor".

"Sporazum predviđa da posle osnivanja zajedničkog preduzeća za gradnju gasovoda, gde 'Gasprom' ima 51, a 'Srbijagas' 49 odsto vlasništva, svaki od učesnika samostalno obezbeđuje finansiranje delatnosti kompanije u skladu sa svojim udelima", piše "Politika".

List dodaje i da je sporazumom predviđeno i da "propusna moć gasovoda 'Južni tok' bude najmanje 10 milijardi kubika, dok će Rusija i Srbija zajednički dogovarati maršrutu gasovoda kroz Srbiju".

Kako je objavljeno posle potpisivanja gasnog sporazuma Bugarske i Rusije, gasovod kroz Bugarsku imaće kapacitet 30 milijardi kubnih metara godišnje.

Извор[уреди]