Пређи на садржај

Policija našla desetine ukradenih remek-dela slikara

Извор: Викиновости


22. август 2011.
(Beta-AFP) - Nemačka policija saopštila je u ponedeljak da je našla desetine ukradenih remek-dela evropskih slikara kao što su Pikaso, Kandinski, Oto Diks i Maks Bekman, vrednosti procenjene na 1,6 miliona evra.

Dvoje kradljivaca, koji su priznali krivicu, za mesec dana su ukrali 93 dela - slike, litografije i skice - od jednog 81-godišnjeg kolekcionara. „Kolekcionar je pre oko godinu dana primetio nestanak dva dela velike vrednosti, koja su mu u tom periodu vraćena s izložbe u Karlsrueu“, navodi se u saopštenju policije Valdshuta, na jugozapadu Nemačke. Kada je napravio popis umetnina zbirke koju je čuvao u svom domu, primetio je da nedostaju desetine radova.

„Policiji nije bilo jasno kako su slike mogle da nestanu bez traga kad nije bilo znakova provale“, piše u saopštenju u kojem se dodaje da je među osumnjičenima bila jedna žena iz Kelna. „Istraga je utvrdila sumnjiva kretanja na bankovnom računu te 45-godišnje žene ukrajinskog porekla, koja je nekoliko godina pre toga sklopila prijateljstvo s kolekcionarom i nekoliko puta noćila kod njega“, navodi se dalje.

Policija nije našla ništa sumnjivo u njenom stanu pa je pažnju usmerila na njenog supruga, 63-godišnjeg trgovca umetninama. Na ispitivanju u policiji, u martu, oboje su priznali krađu, posle čega je nađeno 65 od 93 ukradene umetnine.

Извор[уреди]