Policija i BIA će neovlašćeno da prisluškuju

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

16. јун 2010.
Београд-  (Beta) - Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su u sredu da će zakon o elektronskoj komunikaciji omogućiti policiji i Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) da neovlašćeno prisluškuju građane i da to predstavlja kršenje ljudskih prava.

U raspravi o amandmanima na Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, opozicija je navela da je potrebno usvojiti incijativu zaštitnika građana Saše Jankovića da se zakonom predvidi da policija i bezbednosne službe treba da pribave odluku suda za uvid u podatke o elektronskoj komunikaciji.

Vladajuća koalicija je ocenila da se pričom o neovlašćenom prisluškivanju obmanjuje javnost. Poslanici vladajuće koalicije smatraju da u predloženom zakonu nema reči o prisluškivanju, nego o zadržavanju podataka o komunikaciji i poručili opoziciji da ne plaši građane da će neko ulaziti u sadržaj ostvarene komunikacije.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da predloženi zakon ne definiše prisluškivanje i da je "neovlašćeno prisluškivanje izričito zabranjeno".

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da je povodom sporne odrebe deo javnosti i nevladinih organizacija poveo kampanju protiv parlamenta i poslanika.

Poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije Donka Banović ocenila je da će Srbija postati policijska država ako zakon bude usvojen u predloženom obliku, jer će svi građani pa i poslanici biti predmet posmatranja, a da ombudsman svojom inicijativom pokušava to da spreči.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da svaki građanin može da bude prisluškivan, ali da to ne sme da se radi bez odluke suda.


Извор[уреди]