Policajci oslobođeni krivice za braću Bitići

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. септембар 2009.
Beograd-  (Beta) Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu oslobodilo je u utorak krivice dvojicu bivših pripadnika MUP-a Srbije Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, optuženih za povredu prava na pravično suđenje i mučenje braće Bitići.

Braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u Petrovom Selu 9. jula 1999. godine, gde su, dve godine kasnije u jednoj od dve grobnice pronađeni njihovi posmrtni ostaci. Braća Bitići su bili američki državljani albanskog porekla i pripadnici takozvane "Atlantske brigade" koja je delovala u sklopu Oslobodilačke vojske Kosova.

Uhapšeni su krajem jula 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora, a četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo gde su ubijeni.

Obrazlažući oslobađajuću presudu Popoviću i Stojanoviću, predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić rekao je da "radnje opisane u preciziranoj optužnici od 3. septembra tokom dokaznog postupka nisu dokazane".


Извор[уреди]