Polemika oko Depardijea u ulozi Aleksandra Dime

Извор: Викиновости19. фебруар 2010.
PARIZ, 19. februara 2010. (Beta) - Film o francuskom piscu Aleksandru Dimi uzburkao je javnost zato što je izabran beli glumac da igra književnika koji je bio mešovite rase, izvestio je u petak Bi-Bi-Si njuz.

Omiljeni francuski glumac Žerar Depardije morao je da potamni kožu i nosi kovrdžavu periku kako bi igrao omiljenog francuskog pisca iz 19. veka, u filmu "L'Autre Dumas". Po mišljenju kritičara, za ulogu autora "Tri musketara" trebalo je izabrati nekog glumca koji je mulat.

Predsednik Saveta crnačkih udruženja Francuske Patrik Lozes smatra da je Dimino afričko poreklo namerno skrajnuto u filmskoj priči o životu pisca. "To je veoma šokantno i uvredljivo", naveo je Lozes. "Na taj način se htelo reći da nemamo nijednog crnog glumca koji ima dovoljno talenta da igra Aleksandra Dimu, što, naravno, nije tačno".

Dima je bio unuk haićanskog roba i često je za sebe govorio da je crnac. Režiseri filma insistiraju da su samo izabrali glumca koji najbolje može da dočara živopisni lik književnika.

Извор[уреди]