Pola veka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу1. април 2010.
BEOGRAD, 1. aprila 2010. (Beta) - Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine (MNMU) obeležiće 50 godina postojanja nizom aktivnosti u zemlji i svetu, a vrhunac će biti šestomesečna izložba "Marginalna umetnost Srbije" koja će od oktobra biti postavljena u Rimu i Parizu.

Druga bitna aktivnost je otvaranje Međunarodnog salona MNMU u Beton hali u Beogradu, koje je takođe predviđeno za oktobar, rekla je direktorka MNMU Nina Krstić na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture Srbije.

MNMU je u februaru i martu učestvovao na svetskom trijenalu u Bratislavi sa izložbom "Naivna i marginalna umetnost Srbije", koja je bila postavljena u Ministarstvu kulture Slovačke.

Prema rečima Nine Krstić, autorke ove izložbe, Srbija je na trijenalu u Bratislavi, "prestonici razvoja naivne i marginalne umetnosti" imala najbolju zastupljenost među zemljama koje su učestvovale - predstavljalo ju je šest autora sa ukupno 25 radova.

MNMU je prva muzejska ustanova za naivnu umetnost u Srbiji, i osnovana je 1960. godine u Jagodini, pod nazivom Galerija samoukih likovnih umetnika. Od 1985. godine, institucija se zove Muzej naivne umetnosti, a naziv je 2007. godine dopunjen rečju "marginalna".


Извор[уреди]