Pola veka Ivana Denisoviča

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


17. novembar 2012.
Moskva/ Rusija (Beta-AFP) Pripovetka "Jedan dan Ivana Denisoviča" ruskog pisca i nobelovca Aleksandra Solženjicina objavljena je pre 50 godina, potom je skoro zabranjena i sklonjena iz biblioteka nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a danas je na spisku obavezne školske literature u Rusiji.

Solženjicinovo ostvarenje opisuje dan jednog zatvorenika koji je za vreme staljinizma na osnovu lažne optužnice osuđen na 10 godina zatvora. Odluka da se stavi na spisak obavezne literature u ruskim gimnazijama donesena je u periodu između 1991. i 1999. godine kada je predsednik Rusije bio Boris Jeljcin.

Pripovetka je objavljena 18. novembra 1962. godine po odluci Nikite Hruščova koji je još 1956. na Dvadesetom kongresu partije održao tajni referat u kome je oštro kritikovao Staljinove greške.

Veliku zaslugu za objavljivanje Solženjicinovog romana imao je Aleksandar Tvardovski glavni urednik literarnog časopisa "Novi svet".

Književni kriitičar Benedikt Sarnov je istakao da je objavljivanje Soženjicinove pripovetke bio veoma važan događaj, jer je tada u Sovjetskom Savezu prvi put objavljena knjiga o staljinističkim logorima.

Zbog toga je "Jedan dan Ivana Denisoviča" doživeo ogromnu čitanost, a hiljade bivših zatvorenika u logorima i roditelja onih koji su tamo pogubljeni pisali su Solženjicinu i nudili mu svoje svedočenje.

Solženjicin je inspiraciju za svoje ostvarenje našao i u sopstvenom iskustvu, pošto je ranije bio osuđen na osam godina logora u Kazahstanu, zato što je kritikovao Staljina.

(Beta)

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg