Pokušaj rešenja misterije Karavađove smrti

Извор: Викиновости


5. децембар 2009.
Rim-  (Beta-AFP) Italijanski naučnici analiziraće posmrtne ostatke italijanskog slikara Karavađa, kako bi pokušali da razreše misteriju njegove smrti pre 400 godina.

Stručnjaci četiri italijanska univerziteta, mikrobiolozi, istoričari umetnosti i antropolozi, pokušaće da upriliče "pravu sahranu" za Mikelanđela Merizija, čiji su genijalnost i realizam napravili revoluciju u istoriji umetnosti. Istraživanjem, koje će početi u utorak, rukovodiće profesor antropologije kostiju na univerzitetu u Bolonji Đorđo Gruponi, koji je radio i na rekonstrukciji lica pisca Dantea Aligijerija.

"Pošli smo od različitih naznaka, pre svega one da Karavađo nije umro na plaži u Fenilji na obali Toskane kako se donedavno verovalo, već u bolnici u Porto Erkolu", kazao je Gruponi, pokazujući novinarima kopiju nedavno pronađene slikareve smrtovnice. Karavađo je, kako se veruje, umro od malarije i sahranjen je na malom groblju sa kojeg su svi posmrtni ostaci 1956. u neredu premešteni u grobnicu u crkvi u Porto Erkolu. Naučnici će morati da identifikuju ostatke oko 200 osoba, a potom da ih uporede sa umetnikovim potomcima.


Извор[уреди]