Пређи на садржај

Pokar: Presuda Gotovini protivna osećaju za pravdu

Извор: Викиновости


16. novembar 2012.
Hag/ Holandija (Beta) Član žalbenog veća Haškog tribunala Fausto Pokar ocenio je da je oslobađajuća presuda koju to veće, uz njegovo protivljenje, izreklo hrvatskom generalu Antu Gotovini, „protivna bilo kakvom osećaju za pravdu“.

„Ne verujem da je pravda zadovoljena kad se krivica utvrđena presudom - koju prvostepeno veće nije olako donelo o čemu svedoči više od 1.300 stranica analize - jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa, bez pažljivog razmatranja spisa i primerenog objašnjenja“, podvukao je italijanski sudija Pokar u protivnom mišljenju koje je deo konačne presude.

Većinom glasova tri prema dva, apelaciono veće Tribunala je u petak ujutro oslobodilo generale Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon Srba iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995.

Time je poništena prvostepena presuda Tribunala kojom je Gotovina u aprilu prošle godine bio proglašen krivim i osuđen na 24 godine zatvora, dok je Markaču bila izrečena zatvorska kazna od 18 godina.

„Fundamentalno se protivim celoj žalbenoj presudi, koja je protivna bilo kakvom osećaju za pravdu“, napisao je sudija Pokar. Oštro protivljenje presudi izrazio je još jedan član žalbenog veća, sudija Karmel Ađijus s Malte.

Izvor[уреди]