Пређи на садржај

Pogrešne procene Zapada

Извор: Викиновости


21. maj 2008.
London/ Ujedinjeno Kraljevstvo (Beta) - Kakva god vlada da nastane iz postizbornog "cenkanja" u Srbiji moraće da brani srpske interese na Kosovu i da podstiče nešto što je već nastalo kao jedan vid de fakto podele Kosova, ocenio je ser Ajvor Roberts u autorskom članku za današnji "Indipendent".

Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji naveo je da su SAD i EU potpuno pogrešno procenile do koje mere je odlazeći premijer Srbije Vojislav Koštunica uspeo da radikalizuje političko i javno mnjenje u Srbiji oko pitanja Kosova. Glavni evropski igrači i SAD mogu samo sebe da krive zbog toga što nisu ispravno shvatili situaciju i što su verovali da bi prozapadna vlada mogla da prihvati gubitak Kosova zarad mogućeg članstva u Evropskoj uniji, ocenjuje Roberts.

Umesto toga, dodaje on u svom tekstu, trebalo bi da obrate pažnju na neki oblik podele, možda po bosanskom modelu, i, dugorocno gledano, na ublažavanje dramatizovanja granica, kako bi u Srbiji i na Kosovu, u okviru Evropske unije, značaj tih granica mogao da bude sveden na minimum.

Tek kada se od Slovenije do Makedonije i Kosova bude moglo putovati bez pasosaa, kao sato je to bilo u bivšoj Jugoslaviji, Balkan će postati istinski stabilan, piše bivši britanski diplomata, danas predsednik Triniti koledža u Oksfordu.

Извор[уреди]