Pogoršana bezbednost na severu Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

5. jul 2012.
Kosovska Mitrovica-  (Beta) Odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova ocenili su u četvrtak na zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici da se stanje bezbednosti dramatično pogoršalo i da su za to isključivo odgovorni predstavnici međunarodne zajednice.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da su međunarodne misije dužne da svim građanima obezbede miran i siguran život, ali se ponašaju suprotno svim međunarodnim normama i zakonima, i suprotno Rezoluciji 1244 UN i Kumanovskom sporazumu iz 1999.

„I sadašnji komandant Kfora Erhard Drevs nije odoleo pritisku Albanaca, i, pred kraj svog mandata - kao i njegov prethodnik - čini nepromišljene poteze koji ozbiljno ugrožavaju mir, bezbednost i živote, kako pripadnika Kfora, tako i građana na severu Kosova i Metohije koji ne žele i nikada neće pristati da žive u takozvanoj državi Kosovo“, rekao je Pantić.

On je ukazao na niz, kako je rekao, „opasnih incidenata“ u poslednje vreme i ocenio da isključivu odgovornost snose pripadnici Kfora i Kosovske policijske službe.

Pantić je zatražio od komandanta Kfora da odmah pošalje snage koje bi obezbeđivale zgradu Opštine Kosovska Mitrovica i naselje „Tri solitera“ i time spreči eventualne incidente.

U sličnom tonu su govorili i predsednici Opštine Zvečan i Zubin Potok, Dragiša Milović i Slaviša Ristić, i odbornici Milan Ivanović i Goran Lazović.

U zaključcima koji su jednoglasno usvojeni, odbornici iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića su zaključili da se sva otvorena pitanja, umesto silom i pritiscima, moraju rešavati političkim i mirnim sredstvima. Oni su upozorili predstavnike Kfora i Euleksa da prestanu da proširuju i utvrđuju nadležnost napriznate Republike Kosovo jer za to nemaju mandat.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg