Podrška za istragu pod okriljem SB UN

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. мај 2011.
ISTANBUL/BEOGRAD, 11. maja 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je u sredu zemlje clanice Saveta Evrope (SE) da podrže pokretanje pune istrage pod okriljem Saveta bezbednosti UN povodom optužbi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999.

Na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope u Istanbulu, Jeremić je podsetio da je 25. januara Parlamentarna skupština SE usvojila rezoluciju na osnovu izveštaja o nehumanom postupanju i trgovini ljudskim organima na Kosovu, istakavši da ne želi da ponavlja "strašne optužbe iz tog izveštaja već da traži da pravda bude zadovoljena".

Pozivam zemlje SE da "podrže otkrivanje pune istine o tim užasnim zločinima, onako kako je to učinjeno i za sve ranije ratne zločine na Zapadnom Balkanu, pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti UN", rekao je Jeremić.

"To je standard pravde koji bi trebalo da se primeni i u slučaju trgovine ljudskim organima. Mi ne tražimo ništa više, a nemamo moralno pravo da prihvatimo ništa manje", istakao je Jeremić.

On je ocenio da "koherentan pristup pitanju ratnih zločina nije samo međunarodna obaveza", već i "kolektivni moralni imperativ prema žrtvama i njihovim porodicama" i "ključni deo zajedničkog napora da se konsoliduju stabilnost i mir na Balkanu".


Извор[уреди]