Podrška sektoru mikro preduzeća

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Čačanska banka je u okviru BusinessUp kreditne linije namenjene sektoru mikro preduzeća, za nepunih godinu dana, plasirala 341 kredit, ukupne vrednosti 4,3 miliona evra. Sredstva su dominantno iskorišćena za finansiranje obrtnih sredstava – 84,16%. U osnovna sredstva uloženo je 9,68%, a za finansiranje start-up projekata iskorišćeno 6,16% sredstava. Gotovo polovina (48%) uložena je u sektor trgovine i usluga, dok je u proizvodnju plasirano 24% ukupnih sredstava.

BusinessUp kreditna linija obezbeđena je garancijom Evropskog Investicionog fonda (EIF) za pokrivanje rizika pri finansiranju sektora mikro preduzeća.

Velika zainteresovanost za BusinessUp kreditnu liniju leži u činjenici da je Čačanska banka omogućila lakši pristup finansijskim sredstvima kroz duže rokove i niže kamatne stope. Krediti su bez učešća, a maksimalni iznos 25.000 evra. Ukoliko se klijent odluči za kredit u visini od 15.000 evra na rok od 36 meseci, ukupan iznos kamate koju treba da vrati je 2.225,09 evra, a ako produži rok otplate na 48 meseci, ukupan iznos kamate je 3.086,36 evra, odnosno dinarska protivvrednost.

"Finansijske institucije moraju da traže načine da što više izađu u susret sektoru mikro preduzeća kao najvažnijem segmentu privrede u Srbiji. BusinesUp kreditna linija je za sada jedina na našem tržištu sa EIF garancijom i dosadašnji plasman kredita po povoljnijim uslovima govori mnogo o potrebama našeg tržišta", ističe predsednik Izvršnog odbora Čačanske banke Dragan Jovanović.

Kao podršku sektoru mikro i malih preduzeća Čačanska banka pokreće i internet stranicu www.businessup.rs sa 100+ saveta iz oblasti prodaje, marketinga, menadžmenta, finansija i elektronskog poslovanja. Konkretni saveti treba da obezbede bolju informisanost i jednostavnije snalaženje u uslovima, koje savremeno poslovanje zahteva od aktera na tržištu. Preduzetnici će savete moći da čitaju od ponedeljka, 3. decembra 2012. godine.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg