Пређи на садржај

Podrška EU jačanju konkurentnosti srpskih preduzeća

Извор: Викиновости


18. novembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Evropska unija je preko svog Projekta za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP), organizovala poslednji događaj pod nazivom "Susret sa kupcima" u Beogradu, kao deo praktične podrške srpskim preduzećima za priključivanje globalnim lancima dobavljača. Na manifestaciji bilo je zastupljeno više od 20 stranih kompanija, uključujući multinacionalne kao što su Coca-Cola, Ball Packaging, Schneider Electric, Dehlaize, koje su zainteresovane za uspostavljanje kontakata sa srpskim dobavljačima.

Organizacijom ovog finalnog događaja SECEP, projekat koji finansira Evropska unija budžetom od 3,5 miliona evra, bliži se kraju. Ovaj projekat podržava Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, SIEPA, Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije, Privredna komora Srbije i Nacionalna agencija za regionalni razvoj. Krajnji cilj SECEP-a je unapređenje međunarodne konkurentnosti i mogućnosti izvoza MSP u Srbiji kroz podršku razvoju tržišne ekonomije i društveno-ekonomske kohezije u zemlji.

Ključna komponenta ovog projekta je razvoj programa za razvoj dobavljača. Manifestacije "Susret sa kupcima" su jedinstvena prilika za podršku razvoju srpskih dobavljača. Od maja 2010, kada je ova ideja zaživela prvi put, projekat SECEP je organizovao ukupno 4 događaja "Susret sa kupcima", od kojih dva u Beogradu i dva u Kragujevcu. Na prva tri je preko 300 lokalnih kompanija imalo priliku da se upozna sa međunarodnim kupcima, njihovim zahtevima i potrebama, i da započne proces poslovnih pregovora. Ovi događaji predstavljaju put ka boljem razumevanju zahteva koje MSP u Srbiji moraju ispuniti kako bi postali dobavljači multinacionalnih korporacija, tako što će se licem u lice sastati sa potencijalnim kupcima.

Dalje, ovaj projekat je sproveo niz pojedinačnih procena preduzeća i projekata za unapređenje poslovanja. Obezbedio je podršku konsultanata i organizovao radionice prema potrebama više od 80 srpskih MSP uključenih u SECEP-ov program razvoja dobavljača. 50 ovih preduzeća je učestvovalo u fazi intenzivne podrške kako bi unapredili svoje upravljačke i proizvodne sposobnosti, i time poboljšali poziciju u lancu dobavljača.

Druga ključna komponenta projekta je izgradnja i razvoj poslovnih klastera, kako bi se unapredila konkurentnost preduzeća i promovisao izvoz. Projekat SECEP radi sa šest odabranih klastera iz sledećih sektora: informacione tehnologije, nameštaj, napredne tehnologije, modna i odevna industrija, automobilska industrija i primena naprednih znanja u poljoprivredi. Klasteri su uspostavili vezu sa CEFTA-om i poslovnim mrežama EU, koje će im pomoći u umrežavanju izvan granica Srbije.

Evropska unija ostaje posvećena podršci srpskim preduzećima, naročito MSP, u jačanju njihove konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, što je deo opšteg cilja da se Srbiji pomogne u razvoju jake tržišne ekonomije. Do sada je EU uložila gotovo 60 miliona evra u projekte podrške razvoju srpskih MSP (uključujući 20 miliona evra direktnih kredita). Trenutno su u toku tri EU projekta (njihov budžet iznosi 14,4 miliona evra) čiji je fokus na novim finansijskim instrumentima i institucionalnoj podršci inovativnosti i konkurentnosti MSP u Srbiji.

Извор

[уреди]