Podela Kosova je užasno rešenje

Извор: Викиновости


16. мај 2011.
BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Stručnjak Centra za evroatlantske odnose vašingtonskog Džons Hopkins univerziteta Danijel Server ocenio je da je podela Kosova "užasna ideja" i da bi se njeno ostvarenje sigurno odrazilo i na podelu Srbije.

Server, bivši američki diplomata, rekao je u intervjuu koji objavljuje Radio Slobodna Evropa da je "siguran" da u Beogradu postoje zagovornici ideje podele Kosova, ali da je on protiv toga iz dva razloga.

"Prvi je da ne bi bilo podele Kosova bez podele koja bi zadesila i Srbiju, jer šta god bi Srbija dobila na severu Kosova, Albanci bi isto to zahtevali u Preševskoj dolini. Analogija je jasna i neumoljiva, ne bi je bilo moguće izbeći i ne verujem da bi to Srbija prihvatila", rekao je on.

Prema njegovim rečima, drugi razlog zbog kog je protiv podele je u tome što bi takvo rešenje moglo destabilizovati BiH i Makedoniju. "Smatram da ni Srbija, ni Kosovo ne bi mogli dati bilo kakvu garanciju te vrste, koja bi jamčila za teritorijalni integritet Makedonije i BiH. Dakle, mislim da je to loša ideja koja se nikad neće realizovati", rekao je Server.


Извор[уреди]