Poboljšati položaj proizvođača lekova

Извор: Викиновости


26. мај 2011.
BEOGRAD, 26. maja 2011. (Beta) - Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je u četvrtak da država mora da se izbori za bolji položaj srpskih proizvođača lekova u regionu.

"Država i Ministarstvo zdravlja moraju stati iza naših proizvođača i tražiti za njih tretman koji imaju proizvođači iz inostranstva. Borićemo se i izboriti za bolji položaj naših proizvođača u regionu", kazao je ministar na okruglom stolu "Likvidnost u farmaceutskom sektoru" u Privrednoj komori Srbije (PKS).

On je naveo da u Hrvatskoj na tržištu nema nijednog leka srpske Galenike, dok Hemofarm na tom tržištu ima tri vrste leka, a u Sloveniji ista kompanija ima svoja četiri proizvoda.

"U Srbiji od 3.664 registrovana leka koji se dobijaju na recept, 2.493 su iz inostranstva, od čega 103 iz Hrvatske, 99 iz Makedonije, 15 iz Bosne i Hercegovine, 35 iz Crne Gore i 214 iz Slovenije", dodao je ministar.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da se loše stanje u farmaceutskom sektoru odražava loše na celo tržište u Srbiji i istakao da će PKS učiniti sve da se poboljša situacija u toj oblasti.


Извор[уреди]