Pošumljavanje Beograda počinje na jesen

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. јул 2011.
BEOGRAD, 23. jula 2011. (Beta) - Pošumljavanje Beograda počeće da se sprovodi u oktobru ove godine i očekujemo da bude pošumljeno nekoliko stotina hektara, izjavio je u subotu gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

"Time počinje realizacija Strategije pošumljavanja Beograda kojom je predviđeno da se u narednih 10 godina pošumi oko 50.000 hektara", kazao je on agenciji Beta i naglasio da je pošumljavanje razvojno pitanje, a ne konzervativne primene zaštite životne sredine.

Trivan je istakao da strategiju, koja je usvojena u junu ove godine, prati i niz projekata kao što je ozeljavanje "urbanih džepova", ozelenjavanje krovova i fasada, što su, kako je naveo, mali projekti, koji u urbanom delu grada rešavaju nedostatak zelenih površina.

Prema njegovim rečima, "pošumljenost Beograda iznosi oko 13 odsto, a cilj je da se ona poveća u narednih 10 godina, naročito u centralnim gradskim opstinama - Starom gradu, Savskom vencu i Vračaru, gde je trenutno oko tri odsto".

Pošumljenost na teritoriji opština Čukarica, Zemun, Palilula, Voždovac i Zvezdara je veća, jer tamo šume pokrivaju od osam do 10 procenta teritorije.


Извор[уреди]