Пређи на садржај

Počinju zvanični razgovori sa MMF-om

Извор: Викиновости


22. август 2011.
Београд-  (Beta) - Predstavnici vlasti u Srbiji u ponedeljak će u Narodnoj banci Srbije početi razgovore sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti.

Kako je najavljeno, aranžman bi trajao 18 meseci i Srbija bi u slučaju potrebe mogla da dobije od MMF-a kredit od milijardu evra. Ako bude postignut dogovor o novom aranžmanu, Odbor direktora MMF-a mogao bi da ga odobri krajem seprembra.

U razgovorima predstavnika Vlade Srbije i Narodne banke Srbije sa misijom MMF-a biće analizirana makroekonomska kretanja u Srbiji, mogući uticaj globalne krize na privredu Srbije i mere koje bi ekonomske i monetarne vlasti u zemlji mogle da preduzmu da se ublaži posledice krize.

Biće razmatrana fiskalna politika u 2011. i 2012. godini, a pre svega ispunjavanje fiskalnih pravila o budžetskom deficitu koji je za ovu godinu ograničen na 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a razgovaraće se i o reformi javnog sektora, zdravstva, prosvete i penzionog sistema, kao i o unapređenju investicione klime.

Извор[уреди]