Počinje postupak za izručenje Ganića

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

13. април 2010.
BEOGRAD, 13. aprila 2010. (Beta) - Postupak za ekstradiciju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koji se smatra odgovornim za napad u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, poćinje u utorak u Londonu, a mogao bi da potraje i nekolko meseci, rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Postoji procedura koju sprovodi sud u Londonu u ovom postupku, koja se pre svega tiče provera navoda našeg zahteva, njegove proceduralne valjanosti i formalnosti. S druge strane, daje se mogućnost Ganićevoj odbrani da reaguje kroz određene prigovre i akte na naš zahtev. Daju se i određeni vremenski rokovi odbrani i ekstradicionom tužiocu, koji u ovom slučaju zastupa našu stranu da odgovori na eventualne prigovore odbrane", kazao je Vekarić radiju Beta-RFI.

On je kazao da je u utorak prvo ročište u nizu po ovom predmetu. Vekarić je naveo da u smislu političkih priča "postoji velika tenzija" u ovom slučaju, ali da Tužilaštvo ne želi time da se bavi. "Mi smo u svakom trenutku otvoreni za dijalog sa našim kolegama iz Bosne i Hercegovine. Ovo je jedan pravni okršaj argumenata i engleski sud će doneti odluku koju ćemo poštovati kakva god da bude", kazao je on.


Извор[уреди]