Počinje Festival antiratnog i angažovanog Filma

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. октобар 2010.
KRAGUJEVAC, 19. oktobra 2010. (Beta) - Četvrti Kragujevački festival Antiratnog angažovanog filma (KRAF), na kome će do 30. oktobra biti prikazano 40 filmskih ostvarenja autora iz Evrope, SAD i Bliskog Istoka, biće otvoren u sredu u Kragujevcu.

Festival će u Velikoj sali Knjaževsko srpskog teatra, otvoriti glumica Gorica Popović, a nakon toga će biti prikazan hrvatski film "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića koji je nagrađen Zlatnom arenom u Puli 2009. godine i koji je hrvatski kandidat za Oskara za najbolji strani film 2011. godine.

Nakon projekcije predviđen je razgovor na temu "Proces istina- odgovornost-pomirenje u regionalnom filmu", a gost je Marija Gajicki, direktorica putujećeg filmskog festivala o ljudskim pravima VIVISECT iz Novog sada .

Festival se održava pod sloganom "Povratak filma u grad" u organizaciji Nevladine organizacije "MillenniuM" iz Kragujevca.

Na KRAF-u će biti prikazan 31 dokumentarni i devet igranih filmova, od čega 28 dugometražnih 12 kratkometražnih filmova novije produkcije, koji su učestvovali i dobijali priznanja na međunarodnim filmskim festivalima.


Извор[уреди]