Početak novog poglavlja integracija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. jun 2012.
Podgorica/ Crna Gora (Beta) Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je u utorak crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću preporuku o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, uz ocenu da će to omogućiti nastavak modernizacije i demokratizacije društva i jačanje institucija.

File je u telefonskom razgovoru češtitao Lukšiću „početak novog poglavlja evropskih integracija Crne Gore“ nakon što su šefovi diplomatije EU ranije istog dana u Luksemburgu preporučili da u petak počnu pregovori o članstvu.

Komesar za proširenje je, kako je saopšteno iz vlade, ocenio da je danasnja odluka „veliki uspeh za čitavo crnogorsko društvo i sve građane Crne Gore“, te „potvrda da je zemlja pokazala punu posvećenost reformama i u svim oblastima postigla napredak“.

Konačnu odluku o otvaranju pregovora s Crnom Gorom doneće šefovi država ili vlada EU na samitu 28. i 29. juna.

Najviši crnogorski zvaničnici ocenili su u utorak da je preporuka šefova diplomatija EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom „kapitalno vredna“ za zemlju da nastavi sa reformama, ali i ohrabrenje državama regiona da inteziviraju aktivnosti u procesu pristupanja Uniji.

Ukazano da je pred Crnom Gorom „najteža i najzahtevnija“ faza integracija, jer pregovori prvi put u istoriji proširenja počinju poglavljima koja se odnose na vladavinu prava.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg