Počeo regionalni samit u Viminacijumu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. септембар 2011.
Виминацијум-  (Beta) - Deveti samit lidera zemalja jugoistočne Evrope „Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi“ pod pokroviteljstvom Uneska počeo je u petak pre podne na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca.

Na jednodnevnom samitu učestvuju predsednik Srbije Boris Tadić kao domaćin skupa, predsednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Hrvatske Ivo Josipović, Makedonije Đorđe Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović, kao i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na skupu učestvuju i generalna direktorka Uneska Irina Bokova, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Androula Vasiliju i generalna direktorka za obrazovanje, kulturu i nasleđe, mlade i sport Saveta Evrope Gabrijela Bataini-Dragoni.

Nakon prepodnevnog plenarnog zasedanja, učesnici će obići arheološko nalazište Viminacijum, a posle popodnevnog dela medijima će se obratiti Tadić, Bokova i domaćin sledećeg samita. Posle samita očekuju se bilateralni sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića s albanskim predsednikom Bamirom Topijem.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg