Počeo festival Animanima 2011

Извор: Викиновости


8. септембар 2011.
ČAČAK, 8. septembra 2011. (Beta) - Međunarodni festival animacije "Animanima 2011" počeo je u Čačku emitovanjem animiranog filma "Izgubljena stvar", dobitnika Oskara i Kristala u Ansiju.

Umetnički direktor festivala Milen Alempijević predstavio je u sredu uveče, na svečnaom otvaranju festivala, tročlani žiri u kome su animatori iz Holandije, Portugala i Slovenije, Rulof fan den Berg, Žoana Tošte i Igor Prasel.

Oni će do 10. septembra, do kada traje festival, ocenjivati ukupno 60 filmova iz 20 zemalja koji će se takmičiti za nagrade zlatni, srebrni i bronzani štift, kao i nagrade za najbolju režiju, scenario, animaciju i dizajn zvuka.

U okviru festivala biće prikazano ukupno 160 animiranih filmova u više programa, kao što su portret animatora Žoane Tošte, holandski i danski animirani filmovi, revija savremene slovenačke animacije, retrospeltiva filmova Nikole Majdaka, pogrami za decu.

Kao prateći program priređena je i izložba stripa Nine Bunjevac iz Kanade, a biće predstavljena i knjiga Aleksandre Sekulić "Nevidljivi strip - alternativni stripovi u Srbiji".

Извор[уреди]