Пређи на садржај

Počelo suđenje Šandoru Kepiru

Извор: Викиновости


5. мај 2011.
BUDIMPEŠTA, 5. maja 2011. (Beta) - Suđenje Šandoru Kepiru, optuženom da je učestvovao u ratnom zločinu tokom Novosadske racije u Drugom svetskom ratu, počelo je u četvrtak u Budimpešti.

Kepiro, star 97 godina, u sudnicu je ušao uz pomoć rodbine pošto se veoma teško kreće. On sedi u stolici za optužene i u rukama drži papir na kojem piše: "Ubice, sudite 97-godišnjem starcu".

Pre početka suđenja, ispred zgrade se okupilo nekolkiko desetina mladih ljudi koji su na grudima nosili žutu Davidovu zvezdu, kojom su Jevreji bili obeležavani u Evropi tokom nacističkog režima.

Oni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Nisi smeo ubijati" i "Kepiro, kako spavaš?".

Suđenju prisustvuje i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof, predstavnici Skupštine Vojvodine i Skupštine Novog Sada, Jevrejske opštine Novog Sada, kao i porodice žrtava novosadske racije.

Kepiro se tereti da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosadjana.


Извор[уреди]