Пређи на садржај

Počelo obeležavanje Dana Evrope

Извор: Викиновости


5. мај 2011.
SVILAJNAC, 5. maja 2011. (Beta) - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je u četvrtak u Svilajncu da postoji mogućnost privremene suspenzije slobodnog viznog režima, ali da je EU na početku razmatranja te mogućnosti.

"Trenutno postoji mogućnost privremene suspenzije slobodnog viznog režima, ali smo na početku razmatranja te mogućnosti jer treba da se postigne sporazum o tome i u zemljama članicama (EU) i na nivou Evropske komisije i u Evropskom parlamentu", rekao je Dežer.

Nakon što je sa ambasadorima Rumunije i Švedske, Janom Makovejom i Kristerom Aspom, povodom 9. maja Dana Evrope, otvorio Evropski park prijateljstva i zasadio stablo, Dežer je rekao da Evropa trpi veliki pritisak lažnih azilanata, najviše i zemalja jugoistočne Evrope.

"Zemlje poput Švedske, Nemačke i Belgije su pod velikim pritiskom i za njih je problem lažnih azilanat ozbiljan", rekao je Dežer i istakao da je važno organizovati sistem vraćanja azilanata u zemlje porekla.

Dežer je kazao da je danas prvi dan obeležavanja Evropske nedelje u Srbiji i da je Svilajnac izabran simbolično kao opština zato što je okrenuta zdravoj proizvodnji hrane koja predstavlja potencijal Srbije.


Извор[уреди]