Počele šetnje Antifašističke kampanje i pokreta 1389

Извор: Викиновости


11. oktobar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predstavnici Antifašističke kampanje i predstavnici Pokreta "1389" počeli su odvojene protestne šetnje.

Okupljeni iz pokreta Antifašističke kampanja na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu poručili su u subotu da su oni brana fašizmu u Srbiji i da su tu da bi se borili za slobodu od represije, za ravnopravnost i solidarnost. Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak rekao je da Srbija nikada nije bila niti će ikada biti fašistička. "Ti neocasiti su poklonici ideologije koja je građane vešala na Terazijama i bacala pod led Dunava", kazao je on i dodao da neonacisti opstaju zato što imaju podršku dela političkih i religijskih struktura.

Teatrolog Jovan Ćirilov rekao je da je protiv fašizma marširao i 27. marta 1941. kao desetogodišnjak. "Oni koji se hvale da su patriote najveći su neprijatelji naroda", rekao je on. Aktivisti Kampanje nose transprente "U odbranu svog grada protiv fašističkog smrada" i "Smrt fašizmu", kao i zastave Beograda i EU.

U 17.50 počela je šetnja do spomen obeležja ubijenim antifašistima Beograda na Terazijama, gde će biti odata pošta svim žrtvama fašističkih zločina. Desetak minuta ranije počela je i uobičajena šetnja u organizaciji Pokreta "1389" koji svakodnevno protestuju zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Kardžića. Kako su najavili, oni će otići do Hrama svetog Save, a prate ih jake policijske snage.Jake snage obezbeđuju i Antifašističku kampanju i praktično onemogućavaju dodir dve grupacije.

Извор[уреди]