Počela treća ekspertska misija Evropske komisije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. март 2011.
BEOGRAD, 14. marta 2011. (Beta) - Treća ekspertska misija Evropske komisije (EK), koja će dodatno analizirati odgovore na Upitnik EK s ciljem pripreme Mišljenja o zahtevu za članstvo koji je Srbija uputila EU, otpočela je u ponedeljak u Beogradu i trajaće do 18. marta.

Eksperti EK će sa predstavnicima nadležnih institucija Srbije razgovarati o zaštiti ljudskih i manjinskih prava, pre svega o političkim, građanskim, ekonomskim i socijalnim pravima i politici borbe protiv diskriminacije i zaštite manjina.

Kako je u ponedeljak saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima, posebna tema razgovora biće kontrola zatvorskog sistema u Srbiji. Predviđeni su sastanci sa predstavnicima svih nadležnih institucija, kao i sa organizacijama civilnog društva koje se bave navedenim temama.

Eksperti Komisije razgovaraće sa ombudsmanom, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predstavnicima ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, ljudskih i manjinskih prava, prosvete, rada i socijalne politike, javnim tužilaštvom.

Na osnovu dobijenih odgovora iz Srbije, koji su Komisiji uručeni 31. januara, kao i procene ekspertskih misija i odgovora na eventualna dodatna pitanja, EK bi trebalo u otkobru da predstavi Mišljenje o spremnosti Beograda za status kandidata i eventualno dobijanje datuma početka pregovora.

Da li će se to i desiti, odlučiće Saveta ministara EU na okupljanju u decembru.


Извор[уреди]