Počela rasprava o predlogu URS

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. јун 2011.
BEOGRAD, 15. juna 2011. (Beta) - Skupština Srbije počela je u sredu raspravu o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Izmene zakona obrazlaže šef poslaničke grupe URS-a Mlađan Dinkić.

Rasprava o predlogu URS-a trebalo je da počne u 10 sati, nakon što poslanici iskoriste vreme za postavljanje pitanja vladi, ali je odložena za 12 sati zbog nedostatka kvoruma.

Prema predlogu URS-a, izmenama Zakona veći deo prihoda od poreza na zarade, i to 80 odsto umesto dosadašnjih 40 odsto, ostajao bi opštinama i gradovima, kako bi imali veću finansijsku samostalnost.

Uvodi se i takozvani transfer solidarnosti prema kojem Beograd ne bi dobijao transfer iz državnog budžeta, jer bi se on preusmeravao svim nerazvijenim opštinama u Srbiji.

Prethodno je u delu sednice za postavljanje pitanje, poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andrić kazao je da je potrebno kazniti krivce za neuspeh prvih izbora za članove Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), ako budu raspisani novi izbori.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić negodovao je što je policija 13. juna sprečila poslanike i odbornike SRS-a koji su se okupili ispred zgrade Predsedništva na protestu zbog NATO-a da uruče pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću.


Извор[уреди]