Počela primena sporazuma na Jarinju i Merdaru

Извор: Викиновости
Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

10. decembar 2012.
Јариње-  (Beta) - Na prelazima Jarinje i Merdare između Kosova i centralne Srbije u ponedeljak ujutro je bez problema i zastoja počela primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Мапа централног Балкана
Слика: PANONIAN.

Kako je javljaju reporteri sa lica mesta, prvi građani koji su se pojavili na prelazima tvrde da se sada prelazi brže nego ranije i bez zastoja.

Na prelazu Merdare postavljeno je šest kontejnera, tri na kosovskoj i tri na strani centralne Srbije, međusobno udaljenih po desetak metara. Na prelazu se nalaze i predstavnici Euleksa.

Početak primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju je označio dolazak policajaca u kućice koje su postavljene na mesto gde se u proteklih desetak dana gradla infrastuktura prelaza.

Kako je javio reporter televizije Most, u kućici koja se nalazi bliže Rudnici, nalaze se policajci MUP-a Srbije, a u onoj kod Jarinja policajci KPS-a i Euleksa.

Na mestu gde će se kontrolišu putnici i roba, nalaze se brojne novinarske ekipe, a došao je i šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević.

Prema garancijama koje su od Vlade Srbije doboli predsednici opština sa severa Kosova, carina se neće naplaćivati za robu namenjenu severu Kosova, a građani će moći da koriste lična dokumenta i registarske tablice koje izdaje MUP Srbije.

Ako Sporazum ne bude poštovan, Vlada Srbije najavila je da će ga suspendovati, a Srbi sa severa pokrajine će ponovo početi proteste na Jarinju i, kako su ranije najavili, radikalizovati ih.

Izvor[уреди]