Počela istraga Euleksa o trgovini ljudskim organima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. октобар 2011.
Брисел-  (Beta) - U Briselu je počela da deluje Specijalna radna grupa Euleksa za istragu navoda izvestioca Saveta Evrope (SE) o ratnim zločinima i trgovini organima ubijenih srpskih zarobljenika na Kosovu i Albaniji.

Kako su zvaničnici u Evropskoj uniji u Briselu preneli agenciji Beta, glavni tužilac na čelu tog tela, Amerikanac Džon Vilijamson, uskoro treba da preuzme dužnost.

Oni su naveli da Vilijamson uveliko okončava svoj posao kao specijalni stručnjak UN za ratne zločine u Kambodži i ubrzo bi trebalo da dođe na čelo posebnog istražnog tima Euleksa za navode Dika Martija, izvestioca SE.

U Euleksovoj radnoj grupi su „samo međunarodni profesionalci, i to tužioci, istražitelji i osoblje za podršku koji će nastaviti već pokrenutu preliminarnu istragu“ o pomenutim zločinima, rekli su izvori u EU.

I, kako su dodali, „s obzirom na to da ova istraga ima međunarodne razmere, radna grupa će delom biti smeštena u Briselu“.

Zamoljeni da objasne ima li, kad je u pitanju ova istraga, nepovoljnog upliva na bitno važnu zaštitu svedoka to što je ključni zaštićeni svedok u „slučaju Fatmir Limaj“, pronađen mrtav u Nemačkoj, upućeni funkcioneri u Briselu su uzvratili da je Euleks stavio do znanja da „ima puno poverenje u istragu i zaključke nemačkih vlasti“ o smrti tog zaštićenog svedoka.

Porodica ubijenog zaštićenog svedoka, za koga je u prvim izveštajima rečeno da se obesio, saopštila je da smatra da je u pitanju "zločin i ubistvo", a ne samoubistvo.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg