Pitanje je ima li dokaza u Martijevom izveštaju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. јул 2011.
BEOGRAD, 9. jula 2011. (Beta) - Šef albanske delegacije na Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Aldo Bumci izjavio je u subotu u Beogradu da nema alternative istrazi navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu ali da je veliko pitanje da li u izveštaju Dika Martija postoje suštinski dokazi.

U diskusiji nakon obraćanja ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, Bumci je rekao da prilikom posete istražitelja "zutoj kući" na severu Albanije nisu pronađeni nikakvi dokazi da je bilo trgovine organima.

Predstavnik Albanije je podsetio da je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla da Unija ozbiljno shvata navode specijalnog izvestioca Dika Martija ali da je potrebno da se iznese još dokaza.

Predstavnik Ukrajine Oleh Bilorus je rekao da organi kidnapovanih nisu završavali u Prištini već u vodećim klinikama širom sveta zbog čega je potrebno da istraga obuhvati i to ko je organizovao transport i presadjivanje organa a ne samo ko je kidnapovao i ubijao ljude.

U odgovoru na diskusiju, ministar Jeremić je rekao da izjave političara o izveštaju Dika Martija nisu od značaja već da su mnogo bitnije izjave svedoka.


Извор[уреди]