Пређи на садржај

Pisma Lenonovog ubice na aukciji

Извор: Викиновости


19. februar 2013.
Los Anđeles/ SAD (Beta-AP) Pisma koji je ubica Džona Lenona slao policajcu koji ga je uhapsio i u kojima Mark Dejvid Čapman detaljno opisuje svoju opsesiju romanom "Lovac u žitu" ponuđena su na prodaju na aukciji u Los Anđelesu.

Četiri Čapmanova pisma Stivenu Spirou prodaje aukcijska kuća Moments in tajm (Time), koja je specijalizovana za istorijske dokumente i retke spise, po ceni od 75.000 dolara.

Aukcijska kuća pisma prodaje za Spiroa, koji je uhapsio Čapmana 8. decembra 1980, nedugo nakon što je ovaj ubio Lenona ispred njegove zgrade na Menhetnu.

Čapman je pisma otkucao i potpisao. Napisao ih je tokom nekoliko meseci 1983, nakon što je osuđen na 20 godina zatvora.

U prvom pismu, od 15. januara 1983, Čapman navodi da se na pisanje, pored želje za prijateljstvom, odlučio kako bi od policajca zatražio pomoć u pronalaženju knjige "Lovac u žitu" koju je čitao kada je uhapšen.

„Da li ste čitali 'Lovca u žitu'? Voleo bih da je pročitate i kažete mi šta mislite o njoj. Kao što znate, u primerku koji mi je oduzet napisao sam 'Ovo je moja poruka'“, napisao je u pismu.

Spiro je objasnio da je odgovorio na prvo pismo jer se nadao da će od Čapmana dobiti dokaze o eventualnim drugim žrtavama i saučesnicima.

„Pokušao sam da od njega dobijem informaciju o tome zašto je to uradio i koji su njegovi motivi“, kazao je Spiro.

U jednom od pisama, Čapman navodi da će prepustiti Spiru da odluči da li je Lenon bio "lažnjak" ili ne, aludirajući na naratora iz "Lovca u žitu" Holdena Kolfilda, koji u Selindžerovoj knjizi o ljudima govori kao o "lažnjacima".

Spiro je kazao da je ponovo pročitao roman na Čapmanov zahtev. „Želeo sam da pokušam da se povežem s njim u pismima“, objasnio je.

Čapman je iznenada prestao da mu piše, a Spiro veruje da je takav savet dobio od nekoga. Povreda je okončala Spirovu karijeru policajca 1983, ali je kako je kazao pisma čuvao više od 30 godina. Odlučio je da ih proda kako bi platio lečenje i jer smatra da javnost treba da zna za njih.

„Želeo sam da ih pokažem svetu jer su deo istorije“, objasnio je.

Spiro (66) nije imao nikakvog kontakta sa Čapmanom posle poslednjeg pisma.

Čapmanu (57) je u avgustu sedmi put odbijen zahtev za puštanje iz zatvora na uslovnu slobodu. Dok je taj zahtev razmatran, izrazio je kajanje zbog Lenonove smrti.

Izvor[уреди]