Pisci traže slobodu za Lija Sjaoboa

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. септембар 2011.
BEOGRAD, 14. septembra 2011. (Beta) - Delegati iz oko 90 PEN centara sveta zatražili su u sredu na 77. Kongresu međunarodnog PEN-a u Beogradu oslobađanje iz zatvora nobelovca i osnivača Nezavisnog kineskog PEN centra Liju Sjaoboa.

Delegati koji učestvuju na jednoj od najznačajnijih književnih manifestacija u svetu, čestitali su piscima Mariju Vargasu Ljosi i Liju Sjaobou na dobijanju Nobelove nagrade i apelovali na oslobađanje Sjaoboa iz zatvora, a njegove supruge Liji Ksije iz kućnog pritvora.

"Njihovo pisanje i život su ilustracije naše nepodeljene posvećenosti književnosti i slobodi izražavanja. Koristimo ovaj istorijski trenutak da zahtevamo oslobađanje iz zatvora Lijua Sjaoboa, kao i puštanje iz kućnog pritvora njegove supruge Lije Ksije, navodi se u saopštenju pres službe 77. Međunarodnog kongresa PEN-a.

Predsednik međunarodnog PEN-a Džon Ralston Sol rekao je da će sa skupa u Beogradu biti poslata poruka o neophodnosti pomirenja na Balkanu, ali i u čitavom svetu.

Međunarodni PEN se prvi put održava u Srbiji i trajaće do 18. septembra. Slogan ovogodišnjeg kongresa je "Književnost-jezik sveta".

Извор[уреди]