Пређи на садржај

Pikaso i Kle na izložbi u Bernu

Извор: Викиновости

3. јул 2010.

Bern / Švajcarska (Beta) U Muzeju Paul Kle u Bernu otvorena je izložba koja se bavi paralelama između stvaralaštva Paula Klea i Pabla Pikasa.

Dvojica umetnika upoznala su se 1933, kada je Kle sa grupom umetnika posetio pariski atelje svog španskog kolege. Drugi susret desio se 1937, u ateljeu nemačko-švajcarskog slikara u Bernu. Više od 70 godina kasnije, više od 180 eksponata na izložbi „Kle upoznaje Pikasa“, koja će trajati do 26. septembra, otkriva sličnosti u stvaralaštvu dvojice divova moderne umetnosti.

I pre nego što su se upoznali, Kle i Pikaso bavili su se na svojim slikama sličnim temama, o čemu svedoče Kleova slika „Lutka sa ljubičastim banderiljama“ i Pikasov čuveni „Arlekin na crvenoj podlozi“. Izložba svedoči o tome u kolikoj je meri Pikaso obeležio Kleovo stvaralaštvo, što ilustruje i slika „Počast Pikasu“. Kle je preuzimao elemente Pikasovog stila, istovremeno se razlikujući od Španca i oscilirajući između divljenja i ironije. U Bernu je izloženo više skica za čuvene Kleove crteže nalik na dečije na kojima je prikazano stvorenje koja liči na veliko goveče i koji na ironičan način podsećaju na Pikasovog „Minotaura“. Na velikom broju Kleovih portreta, primetne su i drugi elementi omiljeni Pikasu - asimetrija lica ili iskolačene oči, koje je Kle koristio na sopstveni način, uključujući blaže crte lica.


Извор[уреди]