Peticija za oslobađanje Romana Polanskog

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. септембар 2009.
Pariz-  (Beta-AFP) Više svetski poznatih režisera, glumaca i umetnika potpisalo je peticiju za "momentalno oslobađanje" Romana Polanskog i kritikovalo "policijsku klopku" koja je, kako smatraju, u Švajcarskoj postavljena francuskom režiseru.

Među prvim potpisnicima peticije su Kosta Gavras, Vong Kar-Vaj, Monika Beluči, Fani Arden, Etore Skola, Marko Belokio, Đuzepe Tornatore i Abderahman Sisako. Peticiju su potpisali i Toni Gatlif, Pjer Žolive, Paolo Sorentino, Mikele Plasido, Barbet Šreder, Žil Žakob i Bertran Tavernije.

Tekstu peticiju podršku su dali i Francuska kinoteka, međunarodni filmski festival u Kanu i brojna francuska filmska i umetnička udruženja. "Sineaste i autori i Francuske, Evrope, SAD i celog sveta žele da izraze svoje zaprepašćenje", navode potpisnici peticije i dodaju da je za njih "neprihvatljivo da se jedna međunarodna kulturna manifestacija, koja ukazuje čast jednom od najvećig savremenih režisera, pretvori u policijsku klopku". Francuski režiser poljskog porekla uhapšen je u subotu u Cirihu, po američkom nalogu izdatom pre 31 godinu zbog seksualnog odnosa s jednom 13-godišnjom devojčicom. Polanski je pobegao 1978. iz SAD pošto je prethodno priznao krivicu a od tada ne sme da kroči na američko tlo.


Извор[уреди]