Pet sati čekanja na prelazu Končulj-Bela zemlja

Извор: Викиновости


23. септембар 2011.
Бујановац-  (Beta) - Na administrativnom prelazu Končulj-Bela zemlja, između opština Bujanovac i Kosovska Kamenica, kamioni sa robom iz centralne Srbije čekaju četiri do pet sati da uđu na Kosovo.

Kosovski carinici, međutim, najavljuju da će od naredne nedelje potpuno obustaviti prolaz za robu ako se u dokumentaciji navodi da joj je odredište „Kosovo i Metohija“.

Kako agencija Beta saznaje od albanskih privrednika iz Preševa i Bujanovca koji su za plasman svoje robe usmereni na kosovsko tržište, razlog višesatnog zadržavanja kamiona je upravo odrednica „Kosovo i Metohija“.

Direktor mlekare „Fontana“ iz Preševa Armend Ibrahimi, koji svoje proizvode plasira i na kosovsko tržište, izjavio je za agenciju Beta da je„ od prošlog petka kada je ukinuta blokada za robu iz Srbije tri kamiona prevezlo 15 tona robe na Kosovo preko prelaza Končulj, ali da od četvrtka ne šalju kamione za Kosovo“.

„Ne šaljemo kamione za Kosovo jer je u pitanju kvarljiva roba, a kosovski carinici su najavili da će odgovoriti istim merama na to što srpski carinici nisu dozvolili ulaz robi sa Kosova. Znam da je u četvrtak bio veći zastoj u prolazu robe na Končulju, ali i da je kasnije kamionima s robom ipak dozvoljen ulazak na Kosovo“, kazao je Ibrahimi.

Извор[уреди]