Performans povodom Dana mladosti

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. мај 2011.
BEOGRAD, 24. maja 2011. (Beta) - Performans umetnice Marte Jovanović, koji će podsetiti publiku kako se u nekadašnjoj Jugoslaviji obeležavao Dan mladosti - 25. maj, biće izveden u sredu ujutru na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu.

U performansu pod nazivom "25. maj" učestvovaće 54 izvođača. Nekadašnji pioniri obučeni u odeću savremenih "japija" reintepretiraće radne akcije i nekadašnje sletove povodom Dana mladosti, saopšteno je iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Prvi slet održan je 1957. godine, a 54 godine kasnije performans Marte Jovanović preispituje, kako je navela umetnica, relativnost ideologija koje karakterišu kako sadašnje vreme, tako i period postojanja Jugoslavije.

U parku Muzeja istorije Jugoslavije u ponedeljak je postavljena skupltura Marte Jovanović "Ljubav Sreća Istina", izrađena od providnog i laganog materijala, koja ističe relativnost tumačenja svakog monumentalnog dela bilo da je ono verbalno, pisano ili materijalno.

Marta Jovanović je rođena u Beogradu 1978. godine. Živi i radi u Rimu, a diplomirala je na američkom univerzitetu Tulane. Deo univerzitetskih studija provela je u Firenci. Izlagala je u Srbiji i inostranstvu.


Извор[уреди]