Penzioni sistem Srbije neodrživ i rizičan

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. октобар 2010.
BEOGRAD, 19. oktobra 2010. (Beta) - Penzijski sistem Srbije je neodrživ i rizičan, a poseban problem je i rastući broj penzionera, poručili su čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Albert Jeger i Bogdan Lisovuk.

Predstavnici MMF-a u tekstu za list Politika, a pod naslovom "Zašto je penzijskom sistemu Srbije potrebna reforma" ukazali su da iako srpske penzije nisu visoke, one predstavljaju veliki teret za ekonomiju.

"Na primer, izdvajanja Srbije za penzije (čak i bez vojnih penzija) bila su iznad 13 odsto BDP-a u 2009. U okviru EU jedino Italija ima veći procenat troškova za penzije", naveli su Jeger i Lisovuk.

Oni su kao problem naveli i to da je broj penzionera i registrovanih zaposlenih u Srbiji gotovo isti, pa praktično, svaki radnik koji plaća doprinose mora da deli svoj dohodak sa penzionerom, i preko doprinosa za penzije i kroz poreze.

"Ako bi troškovi Srbije za penzije i dalje rasli, mogli bi da gurnu ekonomiju i budžet u dva začarana kruga. Prvo, veća izdvajanja za penzije će zahtevati veće doprinose i poreze, što bi ugrozilo rast i zapošljavanje u zvaničnom sektoru i izazvalo pritisak da se opet povećaju porezi i doprinosi", upozorili su predstavnici MMF-a.


Извор[уреди]