Paviljon Srbije dobitnik Venecijanske nagrade

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. јун 2011.
BEOGRAD, 3. juna 2011. (Beta) - Paviljon Srbije je u petak nagrađen Unikreditovom Venecijanskom nagradom na 54. bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, za postavku "Svetlost i tama simbola" umetnika Raše Todosijevića.

Umetniku Raši Todosijeviću je u Palati Grasi u Veneciji uručena nagrada, koju čini novčani iznos od 150.000 evra, a postavka "Svetlost i tama simbola", nakon Bijenala, od 27. novembra postaće sastavni deo kolekcije Unikredit banke, koja dodeljuje nagradu.

Unikredit banka će nakon što to delo postane deo njene kolekcije, postavku besplatno predati Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Venecijanska nagrada se dodeljuje za dostignuća u modernoj umetnosti i namenjena je umetnicima koji dolaze iz Centralne i Istočne Evrope (CIE) i koji učestvuju na Bijenalu u Veneciji.

U užem izboru za nagradu su pored Srbije, bile i postavke Hrvatske, Češke, Estonije i Turske, a prema oceni žirija, svi umetnici su radili ne osvrćući se na granice koje postoje između različitih umetničkih disciplina i obradjivali su teme koje su izvučene iz konteksta svakodnevnog iskustva sveta, ali iz veoma različitih uglova posmatranja.


Извор[уреди]