Patrijarh pozvao vlast da sledi primer Cara Konstantina

Извор: Викиновости


1. мај 2011.
ZAJEČAR, 1. maja 2011. (Beta) - Patrijarh srpski Irinej pozvao je u nedelju vlast u Srbiji da se ugleda na Cara Konstantina koji je Milanskim ediktom pre 1.700 godina hrišcanima vratio crkve i imanja.

"Možda bi naši, koji vode zemlju, trebalo da imaju u vidu edikt cara Konstantina, koji je hrisćanima vratio crkve i imanje i slobodu i da postupe na isti način", izjavio je patrijarh na antičkom lokalitetu "Feliks Romulijana", gde je na temejima rimskog grada služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh je rekao da je taj dvodnevni crkveno-narodni sabor uvod u obeležavanje 1.700 godina od Milanskog edikta cara Konstantina i da će se to obeležiti u Nišu, rodnom gradu tog rimskog vladara.

"Današnje služenje liturgije nas vraća u prošost i minule vekove, kada je nakada vladala Rimska imperija i vladare koji su proganjali hrišćane", rekao je patrijarh i podsetio i da je Galerije, koji je podigao "Feliks Romulijanu", bio najveći progonitelj hrišcana.

Održana je i aukcija uskršnjih jaja od koje je prihod namenjen izgradnji još jedne crkve u Zaječaru. Licitaciji su prisustvovali patrijarh Irinej i drugi crkveni velikodostojnici, a neka od jaja su prodata i za 30.000 dinara.


Извор[уреди]