Patrijarh: Molimo se da se na Kosovo vrati sloboda

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу1. април 2010.
BEOGRAD, 1. aprila 2010. (Beta) - Patrijarh srpski Irinej rekao je u četvrtak da se Srpska pravoslavna crkva moli da se na Kosovo vrate mir i sloboda.

"Molimo se Bogu da se molitvama svetoga Save i svetoga cara Lazara vrate mir i sloboda na naše stradalno Kosovo, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su naše najveće svetinje koje su biseri pravoslavne kulture i sveukupne hrišćanske baštine", navodi se u Uskršnjoj poslanici koju je u četvrtak pročitao patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je ocenio da je srpski narod rešen da na "ovom svetom oltaru (Kosovu) stoji i opstoji, verujući u krst i Vaskrsenje Hristovo i naše", čuvajući se nesloge i ne zbunjujući se pričama koje ne vode očuvanju vere i duhovnog i nacionalnig identiteta.

"Pozivamo vas, deco naša duhovna, da ispovedate i čuvate svoju veru u Vaskrsenje, ne rečima već životom i delima", naveo je patrijarh Irinej i pozvao na čuvanje srpskog pravoslavnog predanja nasledjenog od apostola i svetih Otaca.

Patrijarh srpski kazao je da je Vaskrs temelj crkve i izvor vere i nade u našem životu na zemlji. "Vaskrs je pečat i kruna božje ljubavi prema ovome svetu i čoveku", naveo je Patrijarh i pozvao sve vernike da žive i raduju se Vaskrsenju Hristovom, u ljubavi prema bogu i bližnjima hodeći tako putem koji vodi u večni život.


Извор[уреди]