Pastor i Pajtić traže podršku za predloge iz Vojvodine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. novembar 2012.
Novi Sad/ Srbija (Beta) Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić pozvali su u sredu poslanike Skupštine Srbije da podrže amandmane koje im je uputio pokrajinski parlament, kako bi se poštovala ustavna obaveza prema vojvođanskom budžetu.

Skupština Vojvodine uputila je Skupštini Srbije amandmane na Predlog zakona o budžetu Srbije za 2013. godinu i na Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu.

Pastor i Pajtić su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine poručili da će Skupština Srbije prihvatanjem vojvođanskih amandmana zaštititi ne samo ustavna prava pokrajine, već i Srbiju kao pravnu državu koja poštuje sopstveni Ustav.

Od oktobra 2000. godine do danas ukupno je 39 inicijativa iz Skupštine Vojvodine upućeno u Skupštinu Srbije, naveo je Pastor i dodao da su se samo tri inicijative našle na dnevnom redu republičkog parlamenta, i to sve tri u vreme vlade Zorana Đinđića.

„Od 2003. godine do danas nijedna inicijativa Vojvodine se nije našla na dnevnom redu i sa tog aspekta, bez obzira što isčekivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o našim inicijativama liči na čekanje Godoa, stavljanje naših predloga na dnevni red doživljavamo kao veoma značajan iskorak“, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, ako Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o budžetu za 2013. godinu ostanu nepromenjeni, Vojvodina će biti uskraćena za najmanje 9,6 milijardi dinara.

Pajtić je ocenio da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj se donošenjem budžeta svesno krši Ustav zemlje. „Dok god se makar jedan jedini član Ustava krši od strane najvišeg zakonodavnog tela u ovoj zemlji, mi ne možemo biti pravna i demokratska država“, poručio je pokrajinski premijer.

On je rekao da, kako god Vojvodina poštuje odluke Ustavnog suda Srbije o osporavanju pojedinih nadležnosti pokrajine, tako i Srbija mora poštovati sopstveni ustav kada je u pitanju budžet Vojvodine.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg