Pastor: Tadić krši Ustav

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. jun 2009.
Novi Sad/ Srbija (Beta) - Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor optužio je predsednika Srbije Borisa Tadića da krši Ustav svojim izjavama o Statutu Vojvodine.

On je za novosadski „Dnevnik“ rekao da Tadićeva izjava kako pitanja poput vojvođanskog statuta treba da budu rešena u okviru najavljenog procesa regionalizacije, koji je uslovljen ustavnim promenama, zapravo znači „odbacivanje vojvođanskog statuta do ustavnih promena“.

„Ono što smo čuli kao poruku Borisa Tadića u subotu očigledno je njegov scenario koji je bez ikakvog okolišanja obznanio, ali je to istovremeno i poruka srpskom društvu da za predsednika Republike slovo Ustava ne znači ništa“, ocenio je lider SVM-a.

Tadić je na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke rekao da će proces regionalizacije biti moguć nakon ustavnih promena, koje on očekuje do kraja mandata ove vlade. Uz to, predsednik Srbije najavio je da novi regioni neće ličiti na Kosovo ili na Vojvodinu, i da će u njihovom formiranju biti isključen istorijski princip.

„To je potpuno pogrešan pristup. On je disfunkcionalan i ponekad ugrožava i samu ideju decentralizacije“, kazao je Tadić.

Извор[уреди]