Pasoši i svim građanima s Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јун 2009.
Beograd-  (Beta) Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u nedelju da će biometrijski pasoši biti izdavani i svim građanima sa Kosova i da to nije političko nego tehničko pitanje.

Jeremić je na televiziji B92 o izgledima da se Srbiji do kraja godine ukine vizni režim putovanja u EU, Jeremić rekao da "ništa nije gotovo dok nije gotovo", ali i da bi se, ako bi se kladio, kladio da će od 1. januara građani Srbije putovati vez viza u EU.

Svi građani Srbije u skladu s Ustavom i zakonom moraju biti u prilici da dobiju pašose ako ih zatraže, ali da će biti sprovedene "posebne bezbednosne provere" za građane s Kosova koji budu zatražili pasoše, budući da "postoje različite bezbednosne okolnosti", rekao je Jeremić.

On je rekao da će u narednih nekoliko meseci u Srbiju doći nekoliko ekspertskih misija da provere izdavanje pašosa, kontrolu granica i sprovođenje zakona. Dodao da je nema sumnje da će to biti ispunjeno, jer i ranije, prema zaključima stručnjaka iz EU, Srbija ispunila potrebene uslove.

Povodom blokiranja Holandije potpisivanja prelaznog trgovinskog sporazuma, Jeremić je rekao da se u proteklih nekoliko meseci na svim frontovima i nivoima mnogo radilo na "omekšavanju holandskog stava".


Извор[уреди]