Parlamentarna skupština SE podeljena o Kosovu

Извор: Викиновости


16. april 2008.
Strazbur/ Francuska (Beta) - Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) izrazili su u sredu u Strazburu duboka neslaganja o posledicama proglašenja nezavisnosti Kosova.

Raspravu o Kosovu, naknadno uvrštenu u dnevni red, otvorio je Šveđanin Bjorn von Sidou iz Socijalističke grupe ističući da na Kosovu živi dva miliona Evropljana koji nisu zastupljeni u međunarodnim organizacijama, a koji bi trebalo da uživaju sva prava kao i ostali Evropljani bez obzira na etničku pripadnost.

On je podsetio da je Parlamentrna skupština u januaru povodom Kosova usvojila preporuke za ostvarivanje ljudskih prava, borbe protv kriminala i korupcije, dobre vladavine i da SE može pružiti svoju ekspertizu u ostvarivanju tih ciljeva.

Podela po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova ne bi trebalo da bude prepreka za sprovođenje tih preporuka, rekao je Von Sidou i istakao da je misija EU na Kosovu u saglasnosti s tim preporukama.

Šef srpske delegacije Miloš Aligrudić ocenio je da je proglašenje nezavisnosti Kosova "opasan presedan" kojim je ugrožen proces demokratizacije, ali i bezbednost regiona.

Извор[уреди]