Пређи на садржај

Parastos povodom godišnjice akcije Bljesak

Извор: Викиновости


1. мај 2011.
BEOGRAD, 1. maja 2011. (Beta) - Parastosom u Crkvi svetog Marka u Beogradu u nedelju je obeležena 16. godišnjica akcije hrvatske vojske "Bljesak" u Zapadnoj Slavoniji, tokom koje je, 1. i 2. maja 1995. godine, stradao veliki broj srpskih civila.

Parastos je služio starešina crkve otac Trajan, uz prisustvo nekoliko desetina članova rođaka stradalih i članova izbegličkih udruženja.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta rekao je da odgovornost za srpske žrtve u zapadnoj Slavoniji tokom operacije "Bljesak" snosi pre svih međunarodna zajednica, pošto je ta oblast bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija.

"Posledice hrvtaske operacije 'Bljesak' za Srbe iz zapadne Slavonije su katastrofalne. Prisilno je proterano oko 20.000 Srba, ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece mlađe od 14 godina", rekao je Linta u izjavi agenciji Beta.

On je istakao da deo odgovornosti snosi i Srbija, i podsetio da za te zločine niko nije optužen - bilo direktni počinioci ili njihova komanda.


Извор[уреди]