Parada ponosa 2010 danas u Beogradu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. октобар 2010.
Београд-  (Beta) - Pod sloganom "Da šetamo zajedno" u Beogradu se u nedelju održava Parada ponosa 2010 koju organizuju Gej strejt alijansa (GSA) i Kvirija centar, a skup počinje okupljanjem učesnika u parku "Manjež" u 10 sati.

Učesnici parade će u 11.30 krenuti u šetnju ulicama: Nemanjinom, Kneza Miloša i Masarikovom, događaj će se završiti žurkom u Studentskom kulturnom centru.

Jake policijske snage zaposele su centar Beograda oko Predsedništva Srbije i parka Manjež. Predsedništvo Srbije je ogradjeno živim štitom specijalne policije opremljene za razbijanje demonstracija. Takođe su zatvoreni svi prilazi parku Manjež u koji se propuštaju samo učesnici parade i gosti sa specijalnim propusnicama.

Noinarske ekipe već su počele da pristižu na događaj koji je uzbudio duhove u Beogradu i doveo do oštre polarizacije onih koji su za nesmetano odvijanje Parade i onih koji se tome oštro protive i nazivaju je Paradom srama.

Organizaciju Parade ponosa podržale su Grupa za podršku gej muškarcima iz Novog Sada, zajednica lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba i druge nevladine organizacije, a učešće su najavile brojne javne ličnosti, među kojima je i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Извор[уреди]